Mantelzorgers

Veranderende karakter

Wie is dit? De man/vrouw die je kende blijkt te zijn verdwenen. Er is een heel ander persoon tevoorschijn gekomen. Iemand die argwanend, opstandig is en boze buien heeft. Iemand die jou overal de schuld van geeft. 

Dat een dierbare met dementie verandert van karakter komt vaak voor. Vaak hoor of lees ik: 'Hij/zij is zo boos. Ik vind het zo moeilijk.' En of het moeilijk is. Ik heb dit zelf ondervonden. De mens met dementie kan er niets aan doen. Maar hoe ga je hier mee om? Hoe houd je het vol?

In deze workshop gaan wij samen bespreken hoe om te gaan met deze periode. Meestal verandert de situatie weer en wordt de dierbare met dementie weer meer de oude ik. Dat is een mooi vooruitzicht, maar een aantal handvaten te hebben om deze periode door te komen zou mooi zijn. Hier gaan wij in deze workshop aan werken.

Informatie opvragen kan via onderstaand formulier

Workshop Opname zorginstelling

En dan is het leeg. De zorgen worden overgenomen en eigenlijk zou je ook blij kunnen zijn met de rust en tijd die je nu hebt. Maar dat ben je niet. Het onvermijdelijke is gekomen en je dierbare met dementie is opgenomen in een zorginstelling.

Wat nu? Hoe ga je hier mee om? De zorgmedewerkers kennen je dierbare niet zoals jij. Zij hebben veel minder tijd voor persoonlijk contact. Kun je het zorgen uit handen geven? Want wordt jouw dierbare wel goed opgevangen? Komt hij of zij nu in een systeem dat afwijkt van jouw dagelijkse zorgen?

Niets zo moeilijk dan je dierbare met dementie, waar jij zo lang mogelijk voor gezorgd hebt, overdragen aan de zorg van professionals. Natuurlijk gaat het nu anders worden. Het zorgen voor jouw dierbare wordt overgenomen door een team met voor jou vreemde mensen.
Uit ervaring en door gesprekken met mantelzorgers weet ik dat het uit huis plaatsen van je dierbare met dementie het allermoeilijkste is in het hele dementie ziekteproces. 

In deze workshop gaan wij samen bespreken op welke wijze jouw wensen, met betrekking tot de verzorging van jouw dierbare, zo goed mogelijk te communiceren met de medewerkers van de zorginstelling. Het doel is dat tussen beide partijen begrip en respect ontstaat/blijft, zodat jullie samen in gesprek kunnen komen/blijven en je kunt praten over het loslaten van het zorgen. Ook bespreken wij hoe deze periode zo goed mogelijk door te komen en hoe handen en voeten te geven aan de leegte. 

Informatie opvragen kan via onderstaand formulier